Vanliga frågor om Vaginal torrhet

Vad finns det för koppling mellan klimakteriet och torra slemhinnor i underlivet?

Med mindre östrogen i kroppen på grund av klimakteriet ökar sannolikheten för vaginal torrhet. Det beror på att sänkningen av östrogennivån gör att slemhinnan i slidan blir tunnare och att livmoderhalsen producerar mindre slem. Ta reda på mer om klimakteriet här.

Jag har inte kommit i klimakteriet än men jag har ändå torra slemhinnor i slidan. Är det normalt?

Ja, vaginal torrhet förekommer hos kvinnor i alla åldrar, även före klimakteriet. Några orsaker kan vara användning av olika läkemedel eller att du inte blir sexuellt upphetsad eller inte ägnar tillräcklig tid åt förspel före samlag. Du kan ta reda på mer om andra orsaker här.

Kan jag använda någon typ av glidmedel som hjälp mot torra slemhinnor i underlivet?

Det är bäst att använda en produkt som är särskilt avsedd för torra slemhinnor i underlivet eftersom den fuktar och skyddar slidan under längre tid än vanliga glidmedel.

Hur kan jag förebygga torra slemhinnor i underlivet?

Oavsett din ålder behöver torra slemhinnor i underlivet inte hindra dig i din vardag. Det finns åtgärder som du kan vidta för att förebygga tillståndet. Kontakta läkare för att diskutera olika alternativ. Undvik att använda deodoranter i underlivet och använd glidmedel vid samlag. Få fler tips om förebyggande klicka här.

Top