Underlivssvamp hos män 

Svamp i underlivet är en vanlig infektion som drabbar både män och kvinnor. Orsaken är överväxt av jästsvampen Candida albicans. De flesta som utvecklar en svampinfektion är friska men den naturliga balansen i deras flora har rubbats. 

När män har drabbats av svamp i underlivet kan ollonet bli rött, torrt och huden kan börja fjälla. Ibland kan också penisskaftet, pungen eller ljumskarna bli röda, torra och fnasiga. Det kan klia och svida. Du kan få en vit hinna på eller runt ollonet, under förhuden om du har en sådan eller på penisskaftet. Hinnan brukar vara svårare att tvätta bort än smegma. Smegma är en sorts talg som finns under förhuden för att skydda mot bakterier.​

Svamp på penisen går nästan alltid över av sig själv inom några dagar och brukar inte behöva behandlas.​

Det finns receptfri medicin mot svamp på apotek. Men du ska inte använda sån medicin om du inte är säker på att det är svamp. Besvären kan bero på något annat, och då kan svampmedicin göra det värre.​

Behandling och förebyggande av underlivssvamp hos män

En svampinfektion i penis är visserligen lätt att behandla men det är alltid bra att vidta förebyggande åtgärder för att minska risken att drabbas. God hygien och rymliga, luftiga kläder är några av de enklaste och effektivaste åtgärderna för att förebygga svampinfektioner i underlivet hos män.

Har du varit försiktig men ändå fått underlivssvamp? Du ska gå till en läkare först som kan bedöma symtomen och ge rådgivning om lämplig behandling. 

Här är några fler tips om förebyggande åtgärder: 

  • Ha löst sittande kläder och luftiga kalsonger av bomull som andas. 
  • Undvik starka, parfymerade tvålar eller duschkrämer på könsorganen. 
  • Tvätta din penis regelbundet och torka den noga efter tvätt. 
  • Undvik vaginalt samlag om din partner har en aktiv svampinfektion eftersom det är möjligt att svampinfektionen kan överföras.