Intimhälsa: vad du behöver vara uppmärksam på och varför

Intimhälsa är något som berör alla kvinnor men trots det pratar man inte tillräckligt om ämnet. Kom alltid ihåg att du inte är ensam och att din intimhälsa inte är något du behöver vara generad över. De flesta infektioner i slidan, som underlivssvamp och bakteriell vaginos, är ofarliga men kan orsaka obehag om de inte behandlas. Det är därför som det alltid är bäst att vara noga med underlivshygienen och att söka läkare om du känner att något inte är som det ska. 

Skälet till att det är bäst att vara extra noga med intimvården är att slidan har en miljö som är mycket känslig för obalans. Surheten, eller pH-värdet, i slidan skiljer sig från pH-värdet i resten av kroppen. Därför kan det räcka med att använda en stark tvål för att rubba pH-balansen. Bristande hygien under menstruationen kan leda till bakterietillväxt. Vissa bakterier kan också smitta under samlag. 

Underlivsinfektioner kan visa sig som klåda eller en onormal, ofta illaluktande, flytning. Om du märker dessa symtom ska du komma ihåg att det aldrig är en bra idé att inte låtsas om besvären och bara hoppas att de går över. Oroa dig inte – underlivsinfektioner är vanliga och oftast lätta att behandla, men det är alltid bäst att söka läkare första gången du märker något onormalt. 

Den som inte känner sin kropp tillräckligt bra kan ha svårt att märka om flytningar från slidan har förändrats. En helt vanlig flytning kan uppfattas som tecken på en infektion. Men typiska (genomskinliga eller vita) flytningar är ett normalt tecken på att slidan är frisk. Kroppen producerar sådant sekret för att slidan ska kunna rengöra och smörja sig själv. Men illaluktande, missfärgade flytningar kan tyda på att du har en infektion.

Orsaker till och faktorer som utlöser infektioner i slidan

Varför du måste ta kontroll över din intimhälsa

Obehandlade underlivsinfektioner kan också påverka den allmänna hälsan. Om inte besvären går över och du misstänker en infektion så bör du vidta åtgärder så att du kan bli ditt vanliga jag igen.

Ung mörkhårig kvinna i röd jumper, självsäker och leende

Hur kan svampinfektioner i underlivet förebyggas?

Det finns enkla sätt som kan hjälpa dig att slippa underlivsinfektioner eller förhindra att de kommer tillbaka. Regelbunden och rätt intimhygien kan hålla mängden nyttiga bakterier på en gynnsam nivå. Tvätta varje dag med en mild, oparfymerad tvål eller olja. Efter att ha tvättat dig ska du komma ihåg att torka underlivet noga. 

Ett annat sätt att undvika infektioner är att ha löst sittande, absorberande kläder och bomullsfodrade trosor. Sådana kläder bidrar till att lufta underlivet och håller underlivet torrt.

Kom också ihåg att vara noga med hygienen vid samlag.  Tänk på att kissa efter samlag. Därigenom kan du skölja bort bakterier som kan ha spridits till urinröret (det rör som går till urinblåsan och som mynnar alldeles framför slidan) och på så vis bidra till att förhindra urinvägsinfektion.

Andra saker att tänka på om du vill undvika underlivsinfektioner är:

Det är mycket viktigt att vara särskilt noga med slidan och området runt slidöppningen. Vanliga tvålar och duschkrämer eller för ivrigt tvättande kan leda till en pH-obalans som i sin tur kan leda till infektioner.