Fothygien

Svampar finns överallt omkring oss – luften, jorden, vattnet och växter. För några av dem är huden den naturliga livsmiljön och de kan vara nyttiga eller skadliga. Svampinfektioner är vanliga eftersom de är så svåra att undvika. Skadliga svampar kan växa på huden, särskilt om immunförsvaret är nedsatt. 

De vanligaste typerna av svampinfektioner är: fotsvamp, nagelsvamp, svamp i ljumskarna, ringorm och andra infektioner med jästsvampar. Dessa infektioner är smittsamma och svampen kan överföras från en kroppsdel till en annan, t.ex. när man kliar sig, och från en person till en annan. Överföring mellan personer sker inte bara genom hudkontakt utan också genom kontakt med smittade ytor och föremål eller om man använder samma kläder eller handdukar. Det är därför som god personlig hygien är så viktig för att förebygga svampinfektioner i huden.

Goda hygienrutiner kan bidra till att minska risken för svampinfektioner, stoppa återkommande infektioner och även förebygga att smittan sprids. Det är bra att tänka på att svamp trivs i varma och fuktiga miljöer. Att hålla huden ren och torr är därför den första och viktigaste förebyggande åtgärden.

Om du inte sköter din hygien, t.ex. om du har kraftig fotsvett eller inte torkar dig noga när du har duschat eller badat, ökar risken att smittas med svampinfektioner.

Rena kläder kan också bidra till att förebygga infektioner. Detsamma gäller lakan som blir fuktiga när man svettas under natten – byt dem regelbundet för att beröva svampen en trivsam livsmiljö.

Svamp förekommer ofta i utrymmen som ständigt är fuktiga och varma, t.ex. simhallar, gym och allmänna duschrum. För att inte smittas när du vistas på sådana ställen är det viktigt att vara extra försiktig. Exempelvis kan det vara bra att alltid har flip-flops i allmänna duschar. Dela heller aldrig handduk med någon. Ta alltid med din egen handduk som du tvättar och torkar hemma när du har använt den i allmänna utrymmen.

Undersök dina fötter noga för att förebygga eller stoppa återkommande svampinfektioner som fotsvamp. Följ dessa enkla tips:

Skor och strumpor:

 • Välj strumpor som inte stänger inne svett. Bomullsstrumpor är bäst.

 • Undvik skor som hindrar fötterna från att andas eller som trycker på tånaglarna.

 • Använd badsandaler eller flip-flops i duschrum på gym och i simhallar för att undvika smitta.

 • Ta av skorna hemma och låt fötterna "andas".

Fot- och nagelvård:

 • Undvik att använda samma nagelvårdsverktyg till friska och infekterade naglar.
 • Sköt om dina tånaglar genom klippa och hålla dem rena.
 • Om du har möjlighet, ta med dina egna nagelverktyg, som saxar, nageltänger, filar, rakhyvlar och nagelpolerare, till fotvårdssalongen.
 • Försäkra dig om att verktygen på din fotvårdssalong rengörs noga och steriliseras mellan kunderna.
Rena, välvårdade kvinnofötter mot vit bakgrund

Enkla hygienrutiner som kan bidra till att hindra spridning av svampinfektioner

Svampinfektioner är mycket smittsamma så det är viktigt att hindra dem från att spridas till andra kroppsdelar eller till andra människor. En del är känsligare än andra och har lättare att smittas, medan vissa aldrig smittas trots att de har daglig kontakt med smittade personer. Enkla hygienrutiner kan hjälpa dig att förebygga spridning av svampinfektioner.

 • Tvätta och torka händerna noga efter kontakt med det smittade området, efter applicering av en behandling eller efter att ha rört vid föremål och ytor som kan bära på smittan.

 • Besök inte allmänna platser där det finns risk att du för smittan vidare.

 • Använd bara dina egna kläder, skor, handdukar och lakan.

 • Använd olika handdukar till de infekterade områdena och resten av kroppen.

Om du har en svampinfektion, på fötterna har Canesten en produkt som kan hjälpa dig att behandla den. Tänk på att hålla dig ren men tvätta inte för ofta eftersom det kan irritera huden. Det är alltid bäst att börja behandla svampinfektioner så snart som möjligt. Ju längre du väntar med att behandla, desto mer kan svampen skada huden.