Vad är torra slemhinnor i underlivet?

Torra slemhinnor i underlivet är ett vanligt problem som drabbar upp till hälften av alla kvinnor, särskilt de som genomgår klimakteriet eller de som får klimakteriesymtom tidigt i livet. Det kvinnliga könshormonet östrogen reglerar produktionen av det naturliga glidmedlet. När östrogennivåerna sjunker ökar risken för att drabbas av vaginal torrhet.

Normalt producerar körtlar i livmoderhalsen ett naturligt glidmedel som håller slidan fuktig. Detta naturliga glidmedel rinner ned genom slidan och bidrar därmed till att bevara en ren och sund miljö. En liten mängd vit flytning är ett hälsotecken – slidan fuktas naturligt och håller sig ren.

Klimakteriet

Klimakteriet är den tidpunkt i kvinnans liv då ägglossningen upphör. Därmed upphör menstruationen och man kan inte längre bli gravid. Genomsnittsåldern för klimakteriet är 51 år, men för vissa kvinnor kommer klimakteriet tidigare eller senare.

Klimakteriet är en följd av en naturlig minskning av östrogenproduktionen. Östrogen reglerar normalt menstruationerna och det är därför som mensen upphör när du når klimakteriet. Sänkta östrogennivåer gör att slemhinnan i slidan blir tunnare och att livmoderhalsen producerar mindre slem som fungerar som glidmedel. Det är därför helt naturligt att kroppen förändras och att slemhinnorna i slidan blir torra.

Om du inte har nått klimakteriet, kan torra slemhinnor i underlivet uppträda på grund av att:

  • Du inte blir sexuellt upphetsad under förspel
  • Du använder starkt parfymerat tvål eller duschgel
  • Du tar läkemedel som kan ge vaginal torrhet
  • Du ammar och har låga östrogenhalter
  • Du har opererat bort livmodern / äggstockarna
  • Du har genomgått kemoterapi

Om du planerar att söka läkare för att diskutera torra slemhinnor i underlivet, fundera över faktorerna ovan och huruvida de är relevanta för dig så att läkaren kan hitta det bästa sättet att behandla dina symtom.

Mer information?

Besök ”Information till dig som kvinna” för att lära dig mer om klimakteriet.

Top