Vanliga frågor om svamp i underlivet

Jag har klåda, är det svamp i underlivet?

Klåda är ett vanligt symtom på underlivssvamp så du kan ha rätt. Ta en titt på sidan med symtom för att se om du har något av de andra vanliga symtomen.

Jag har hört att om man har haft svamp i underlivet en gång så kommer det tillbaka. Hur kan jag förhindra att det händer?

Bara för att du har haft underlivssvamp en gång behöver du inte nödvändigtvis få infektionen igen. Det finns emellertid några enkla livsstilsförändringar som kan bidra till att förebygga svamp i underlivet. Du bör exempelvis inte tvätta underlivet för ofta, en gång om dagen är många gånger tillräckligt. Se till att byta underkläder efter träning. Klicka här för att få fler tips om hur du kan förebygga svamp i underlivet.

Hur behandlas svamp i underlivet?

Om det är första gången du har underlivsvamp, ska du söka läkare för att få rätt behandling. Om du har haft svamp i underlivet förut och känner igen symtomen kan du behandla infektionen hemma. Klicka här för att se hela vårt produktsortiment.

Kan svamp i underlivet överföras vid samlag?

Underlivssvamp är ingen könsjukdom men om du har samlag med samma person (man eller kvinna) kan svampsporerna överföras fram och tillbaka. Däremot är det inte säkert att det utvecklas till en infektion vilket har bland annat med bakterieflorans balans att göra. Om din partner har symtom som till exempel klåda eller rodnad bör man kontakta läkare för eventuell behandling.

Får jag svamp i underlivet om jag genomgår en antibiotikakur?

Inte nödvändigtvis. Alla är olika så det varierar från person till person men cirka en av tre kvinnor som tar antibiotika får underlivssvamp. Man tror att antibiotika kan sänka nivåerna av nyttiga bakterier i slidan så att svampen Candida albicans får utrymme att växa, vilket sedan kan utvecklas till en jästsvampinfektion i slidan.

Finns det några former av läkemedel mot svamp i underlivet som är bättre än andra?

Alla våra behandlingar mot underlivssvamp är lika effektiva. Men olika människor föredrar olika läkemedelsformer och vi har därför tagit fram ett sortiment som bland annat omfattar vaginaltabletter, mjuk vaginalkapsel och kräm för invärtes och utvärtes bruk så att alla kan hitta en behandling som passar dem. Klicka här för att se hela vårt produktsortiment.

Top