Vad är bakteriell vaginos och slidkatarr?

Bakteriell vaginos (BV) kan låta skrämmande men det är en mycket vanlig infektion som går att behandla. Om du får BV, är du inte ensam. BV är den vanligaste infektionen i slidan hos kvinnor i fertil ålder.

Normalt är miljön i slidan sur, vilket bidrar till att hindra skadliga bakterier från att växa och gynnar de nyttiga bakterierna, lakto-bakterierna. Om miljön blir mindre sur, kan underlivshälsan påverkas och slidans försvar mot infektioner försämras. Det kan leda till att infektioner sprider sig till livmodern och äggstockarna. Olika faktorer kan rubba pH-balansen i slidan, bl.a. mens, antibiotikabehandling, alltför ivrig tvättning, spiral och sperma om du har samlag utan kondom. När pH-balansen rubbas kan anaeroba organismer växa och ersätta normala laktobakterier, med BV som följd.

Graviditet och BV

Graviditet kan orsaka en ökning av skadliga bakterier i underlivet och leda till problem som BV. Om du är gravid och har BV ska du söka läkare för att diskutera behandlingen. Det är bäst att genomgå en kontroll eftersom BV kan orsaka komplikationer som:

  • Bäckeninflammation
  • Ökad risk för missfall
  • Ökad risk för att värkarbetet sätter igång i förtid

Något skumt på gång?

En av de vanligaste symtomen på bakteriell vaginos ( BV ) är lukt, som ofta beskrivs som "fiskliknande" . Klicka här för att läsa om andra symptom.

Top