Symtom vid bakteriell vaginos (BV)

Om du aldrig har hört talas om bakteriell vaginos (BV) är du inte ensam. Många kvinnor vet inte att underlivsinfektioner oftast orsakas av bakterier och inte av jästsvampar (som vid underlivssvamp) och trikomanas (en sexuellt överförd infektion).

BV är den vanligaste typen av vaginala infektioner hos kvinnor i fertil ålder och orsakas av vissa bakterier som rubbar slidans pH-balans.

Svamp i underlivet eller bakteriell vaginos?

De flesta får symtom som:

  • Fiskliknande eller obehaglig lukt
  • Vattnig flytning
  • Gråvit flytning
  • Försämring av ovanstående symtom efter samlag och under mensen

Alla är olika och därför kanske vissa kvinnor med BV inte har några symtom alls. Kom ihåg att BV inte är en sexuellt överförd infektion och att den inte bör orsaka sveda eller irritation.

Svamp i underlivet eller bakteriell vaginos (BV)?

Många kvinnor förväxlar BV med underlivssvamp men det är två olika typer av infektioner med olika symtom. Eftersom behandlingen av BV är annorlunda än behandlingen av underlivssvamp, är det viktigt att veta vilken infektion man har.

När ska du söka läkare?

Om du har BV för första gången eller om du är gravid ska du söka läkare. Detta gäller även om dina flytningar ändrar utseende, förvärras eller börjar lukta illa.

BV kan orsaka komplikationer, särskilt under graviditet och förlossning, men med läkarens hjälp kan du behandla infektionen på rätt sätt.

Visste du att...

..slidan har normalt ett lågt pH-värde, vilket innebär att den har en lätt surhetsgrad

Top