Obalans i underlivet och intimhygien

Många kvinnor skiljer inte intimhygien från sina vanliga hygienrutiner. Men intimhygien är viktigt eftersom ditt underliv är känsligt.

Din slida har ett surt pH som hjälper till att hålla goda bakterier (som laktobaciller) friska och dåliga bakterier i schack. Om du upprätthåller rätt intimhygien vanor kan du undvika att rubba pH-balansen och bidra till att undvika vaginala infektioner som till exempel bakteriell vaginos.

Intimtvätt

Ditt underliv är unikt. Stark tvål eller andra starkt parfymerade produkter som du använder till resten av kroppen kan faktiskt orsaka eller förvärra problem som lukt, torrhet eller återkommande infektioner genom att störa pH-balansen i din slida och i intimområdet. Din slida rengör sig själv naturligt, med hjälp av ett inre smörjmedel, så det är bäst att helt enkelt tvätta dig dagligen med hjälp av varmt vatten och eventuellt en mild, underlivstvätt.

Tvätta och torka dig alltid ordentligt, speciellt efter träning. Byt blöta badkläder för att undvika irritation.

Flytning

Det är helt normalt att ha en klar eller vit flytning. Körtlarna i livmoderhalsen producerar ett naturligt smörjmedel som håller vaginan fuktig. Det naturliga glidmedlet färdas ner i din slida och bidrar till att upprätthålla en ren och hälsosam miljö. Enkelt uttryckt, är det din slidas naturliga sätt att rengöra sig själv och är ett tecken på att du har en frisk vagina.

Flytningarna skall inte lukta illa eller göra så att det börjar klia eller svida i underlivet. Om flyningen ändrar färg kan det vara ett tecken på att du har en infektion och du kan behöva kontakta läkare. Alla är olika så du kan producera mer eller mindre flytningar i jämförelse med andra kvinnor. Du kan också få olika mycket flytningar beroende på var du befinner dig i din menscykel. Till exempel kan du innan mensen få mer flytningar än normalt och den kan vara tjockare i konsistensen.

Sex och hygien

Försök att kissa efter att du haft sex. Denna försiktighetsåtgärd kan bidra till att ta bort bakterier som kan ha spridit sig till urinröret, i syfte att förebygga blåskatarr. Och kom ihåg - när du går på toaletten, se till att du torka framifrån och bak för att förhindra spridning av bakterier.

Top