Klimakteriet och klimakteriebesvär

Klimakteriet är en naturlig fas i alla kvinnors liv och hur det upplevs är lika individuellt som du själv. De flesta kvinnor märker en förändring i underlivet och underlivshälsan över tid, med symtom som vaginal torrhet och oregelbundna menstruationer. Dessa förändringar innebär inte att du inte kan fortsätta med en hälsosam livsstil och ett vitalt sexliv eftersom det finns många behandlingsalternativ mot symtomen.

Klimakteriet inträder när produktionen av det kvinnliga könshormonet östrogen minskar. Före klimakteriet reglerar östrogen ägglossningen och menstruationen. När produktionen av östrogen minskar naturligt, upphör menstruationscykeln och ägglossningen och du får inte längre regelbundna menstruationer.

Under klimakteriet kommer mensen alltmer sällan och till slut upphör den helt. Genomsnittsåldern för den sista menstruationen, eller menopausen, är 51 år men hos vissa kvinnor kan mensen upphöra i förtid, till och med före fyllda 40 år. Om du är yngre än 50 år diagnostiseras du som menopausal om du inte har haft mens på två år men om du är över 50 år ställs diagnosen om du inte har haft mens på ett år.

Symtom

Huvudsymtomet på klimakteriet är en förändring (vanligen en minskning) av mensen. Hormonförändringarna kan också orsaka andra symtom som värmevallningar, vaginal torrhet, minskad sexlust, humörsvängningar, sömnproblem och urinvägsinfektioner eller cystit. Eftersom alla kvinnor upplever klimakteriet olika, varierar symtomen från kvinna till kvinna.

 

Behandling av klimakteriesymtom

Beroende på hur svåra symtomen är, finns det många olika behandlingar och preparat som du kan pröva för att få lindring. Det kan vara allt från enkla förändringar av kost och livsstil till hormonersättningsterapi (HRT) som ordineras av en läkare.

Vissa symtom kan behandlas. Om du exempelvis har torra slemhinnor i slidan kan du använda en fuktgivare för underlivet som lindrar och tillför fukt, även under samlag. Du kan också komma att märka att livsstilsförändringar, som att äta en mer balanserad kost och motionera regelbundet, kan bidra till att lindra symtomen.

Eftersom klimakteriet är olika för alla kan det ibland vara svårt att hantera. Om du har det besvärligt kan du prata med en läkare för att få råd om alternativ som kan hjälpa dig.

Top