Vanliga frågor om ringorm

Är ringorm orsakad av ormar?

Nej! Ringorm är en svampinfektion i huden, och har ingenting att göra med ormar. Den har fått sitt namn från det ringformade utslag som utvecklas på huden från svampinfektion.

Är ringorm smittsamt?

Ja, ringorm är smittsamt och kan överföras från husdjur och tamboskap till människor samt från människa till människa. För tips om hur man kan minska risken för ringorm och stoppa den från att sprida sig, besök vår sida om hur du kan förebygga.

Hur behandlar jag ringorm?

Ringorm är en svampinfektion och du bör använda en produkt som hjälper mot svamp för att behandla den på bästa sätt. Om du får ett kliande hudutslag som växer i storlek ska du kontakta en vårdcentral. Canesten har en kräm för behandling av svamp. Klicka här för att läsa mer.

Kan djur få ringorm?

Ja. Om ditt husdjur har kala fläckar utan päls, kan det vara ringorm. Kontrollera din familj och andra husdjur för tecken på infektion och ta ditt husdjur till veterinären så fort som möjligt. Om du stöter på ett djur som du tycker är infekterad ska du hålla dig borta för att undvika att få infektionen själv.

Hur kan jag förhindra ringorm i framtiden?

Ringorm är smittsamt; men du kan vidta åtgärder för att förhindra den från att sprida sig och återkomma. Till exempel om någon har ringorm, se till att kläder, handdukar och sängkläder tvättas. Klicka här för mer tips om hur du kan förebygga.

Top