Vad är fotsvamp och vad beror det på?

Fotsvamp (eller tinea pedis på läkarspråk) är den allmänna termen för en hudinfektion i fötterna eller tårna som orsakas av svampfamiljen dermatofyter. Dermatofyter trivs i varma och fuktiga miljöer, som omklädningsrum, duschrum, skor och strumpor. Därför frodas de på fötternas hud, där förhållandena är gynnsamma. Fotsvamp är vanligast mellan tårna men kan också finnas på fotsulorna och hälarna.

Huvudinfektionen orsakas av dermatofyterna på huden men andra jästsvampar och bakterier kan växa till sig och orsaka andra symtom, som illaluktande fötter.

Fotsvamp är mycket smittsamt och sprider sig lätt vid hud-mot-hudkontakt eller genom kontakt med smittade ytor och föremål. Att dela smittade föremål som handdukar, lakan eller kläder bidrar också till att sprida smittan. Allmänna duschar, simbassänger och omklädningsrum är vanliga ställen för spridning av fotsvamp.

Eftersom fotsvamp smittar så lätt, kan dermatofyterna sprida sig över kroppen och orsaka andra svampinfektioner, t.ex. svamp i ljumskarna. Klicka här för att ta reda på mer om försiktighetsåtgärder som kan förhindra spridning av fotsvamp.

Trevligt att träffas?

Tänk på att fotsvamp smittas väldigt lätt vid hud mot hud kontakt.

Top