Så behandlar du fotsvamp

Så snart du upptäcker symtom på fotsvamp så är det bra om du börjar behandlingen så tidigt som möjligt.

Det finns receptfria läkemedel mot fotsvamp som stryks direkt på huden. Dessa läkemedel fungerar mot de vanligaste svamparna som kan orsaka infektioner, däribland dermatofyter. De är lätta att använda, tränger in i huden och lindrar symtomen.

Fotsvamp är en infektion som kan förvärras om bakterier eller jästsvampar som naturligt finns på foten också ökar i antal. Om det händer behöver du en behandling som angriper alla infektionskällor. De aktiva substanserna nedan används för att eliminera olika orsaker:

  • Klotrimazol – är verksamt mot svamp och har även vissa antibakteriella egenskaper
  • Hydrokortison – en mild kortikosteroid som ofta kombineras med antingen klotrimazol eller annat svampläkemedel för att behandla symtom som inflammerade och ömmande fötter.

I Canestens sortiment ingår fotkräm som innehåller klotrimazol. Klicka här för att ta reda på mer.

När ska du söka läkare?

Sök läkare om du är osäker på diagnosen och om symtomen kvarstår efter behandling.

Om du är gravid eller äldre, kan det hända att det inte är lämpligt att använda antimykotika (läkemedel mot svamp) och du bör söka läkare för att ta reda på det bästa sättet att behandla fotsvamp.

Glöm inte!

Även om din fotsvamp verkar försvinna, måste du fullfölja hela behandlingen för att säkerställa att infektionen behandlas på rätt sätt

Top